Interactions Bioculturelles

Sophie CAILLON

Sophie Antibes

Directrice de recherche au CNRS - section 39
Ethnoécologue / géographe

Responsable de l'équipe Interactions bioculturelles
Chercheure associée à l'UMR CREDO et l’UMR SENS

 

A travers un engagement ethnographique avec les agriculteur·rices, je cherche à décrire et comprendre les relations des humains avec leurs plantes, leur rapport à l’espace ou au lieu, et plus largement le rôle des organisations sociales et des institutions dans l’élaboration et la transformation de ces relations. Mes objectifs sont de comprendre comment (i.e. savoirs, ontologies et pratiques) et pourquoi (i.e. valeurs instrumentales, intrinsèques et surtout relationnelles), les agriculteur·rices gèrent, maintiennent et expérimentent une diversité de variétés et d’espèces. J’ai particulièrement étudié, à l’aide d’analyses de réseaux sociaux, les modalités de circulation des plantes et des connaissances associées. Plus récemment, mon objectif est d’identifier les valeurs de bien-être bioculturel chez les agriculteur·rices d’Océanie et de France (vigneron·nes), ainsi que les processus sociaux, écologiques et politiques générateurs d’un vignoble et de vin de « qualité » en Occitanie.

Mes travaux se déclinent ainsi en cinq thèmes : (1) Savoirs hybrides et classification des plantes ; (2) Valeurs associées à l’agrobiodiversité ; (3) Circulation des semences et des savoirs ; (4) Bien-être des agriculteur·rices ; (5) Transition « qualité » des vins occitans.

 

 

CEFE UMR5175
Campus du CNRS
1919, route de Mende
F-34293 Montpellier 5
France
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bureau 2-C-217


ORCID : 0000-0002-1804-2212

Through ethnographic engagement with farmers, I seek to describe and understand the relationships between humans and their plants, their connection to space or place, and more broadly, the role of social organizations and institutions in shaping and transforming these relationships. My goals are to understand how (i.e., knowledge, ontologies, and practices) and why (i.e., instrumental, intrinsic, and especially relational values) farmers manage, maintain, and experiment with a diversity of varieties and species. I have particularly studied, using social network analysis, the ways in which plants and associated knowledge circulate. More recently, my aim is to identify the values of biocultural well-being among farmers in Oceania and France (winegrowers), as well as the social, ecological, and political processes that generate a shift to "quality" in vineyard and wine in France (Occitania region).

My work is organized around five themes: (1) Hybrid knowledge and plant classification; (2) Values associated with agrobiodiversity; (3) Circulation of seeds and knowledge; (4) Farmer well-being; (5) Shifting to quality wine production.

 


reino unidoPublications

 

Researcher in Geography/Ethnobiology at CNRS

Main research projects

2024-2026 Novel Systems for Monitoring the Social Impacts of Climate Change in the South Pacific (PACC) – University of Melbourne & CNRS MITI

2023-2026 Résilience du triptyque forêts-jardins-littoraux au Vanuatu (WEAVE) – CNRS MITI 80 Prime INSHS et INEE

2023-2027 Ethnoécologie et interactions humains-écosystèmes (RT ETHNOECO) – CNRS INEE

2022-2026 Approches méthodologiques des dynamiques de l’agrobiodiversité (RT ReSoDiv) – CNRS INEE et INSHS

2021-2025 Family farming, lifestyle and health in the Pacific (FALAH) – H2020-MSCA-RISE-2019

2019-2021 Well-being indicators: Using a biocultural approach for co-construction (BIEN) – PICS INEE (CNRS)

2018-2023 AgrobiodiverSity for a food-Secure PlanET (ASSET) – ANR-MOPGA

2016-2018 Assessing Biocultural Indicators of Community Resilience (SNAPP) – NCEAS

2015-2017 Conceiving biocultural resilience with Pacific island communities (CNIC) – NSF

2015-2018 PAthogen-Informed sustainable resistance of cassava against Xanthomonas (PAIX) – Agropolis Fondation

2012-2020 Méthodes interdisciplinaires pour les réseaux d'échange de semences (MIRES) – RNSC, dpt. MIA INRA

2011-2014 Agrobiodiversité et réseaux sociaux (NetSeed) – CESAB-FRB

 

LISTE DES PUBLICATIONS


Peer-reviewed journals

42. Vaccaro I., Lorrain A., Allan D. & Caillon S. (soumis). Invisible people, invisible landscapes: juniper picking at the end of the line. Journal of Ethnobiology.

41. Fontaine N., Gauthier P., Caillon S., Thompson J.D., Boulangeat I. (soumis). Harvesting of two alpine Artemisia: effects of a traditional practice on wild plant dynamics. Plants, People, Planet.

40. Fontaine N., Boulangeat I., Gauthier P., Caillon S. (soumis). Les agents d’espaces naturels face aux changements socio-environnementaux et institutionnels : Le cas des génépis dans le Parc national du Mercantour. Nature, Science, Société.

39. Fontaine N., Thompson J.D., Boulangeat I., Caillon S. (soumis). Aller au génépi : composer avec des règles pour une cueillette en montagne. Revue de Géographie Alpine.

38. Locqueville J., McKey D., MacDonald K.I., Coq S. & Caillon S. (soumis). Navigating human-plant reciprocity: commercial harvesting of a medicinal plant fosters multi-actor landscape management. People and Nature.

37. Arrivabene A., Lasic L., Blanco J., Carrière S.M., Ladio A., Caillon S., Porcher V., Teixidor-Toneu I. (soumis). Ethnobiology's contributions to sustainability science. Journal of Ethnobiology.

36. Isaac, M. E., Lin T., Caillon S., Sebastien L., MacDonald K., Prudham S., Doncieux A., Renard D., Aumeeruddy-Thomas Y., Vincent L., Cobelli O., Locqueville J. & Sterling E. (2024). Multidimensional Measures of Farmer Well-Being: A Scoping Review. Agronomy for Sustainable Development 44(4): 39. https://doi.org/10.1007/s13593-024-00971-7.

35. Prudham S., MacDonald K.I. & Caillon S. (2024). Shifting to quality wine production in France’s Midi: Ethnographic notes from the Department of the Hérault. Journal of Rural Studies 109: 103327, https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2024.103327.

34. Fontaine N., Gauthier P., Caillon S., Thompson J.D., Boulangeat I. (2024) Sustainability of Artemisia umbelliformis gathering in the wild: an integration of ecological conditions and harvesting exposure. Global Ecology and Conservation 51: e02886. https://doi.org/10.1016/j.gecco.2024.e02886

33. Zimmerer K.S., Aumeeruddy-Thomas Y., Caillon S., Jiménez-Olivencia Y., Porcel-Rodríguez L., et Duvall C.S. 2024. Agrobiodiversity threats amid expanding woody monocultures and hopes nourished through farmer and food movements in the Mediterranean. Elementa: Science of the Anthropocene 12(1): 00093. https://doi.org/10.1525/elementa.2023.00093.

32. Locqueville J., Violle C., McKey D., Caillon S.* & Coq S.* (2023). A feedback loop between management, intraspecific trait variation and harvesting practices, AoB PLANTS 15 (6), https://doi.org/10.1093/aobpla/plad077

31. eixidor-Toneu I., Westengen O., Ulian T., McMillion A., Lorimer M., Grace O., Caillon S., Shrestha P., Kool A. (2023). Co-conserving Indigenous and local knowledge systems with seeds. Trends in Plant Science 28(12): 1370-1378. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2023.06.020

30. Doncieux A., Yobregat O., Prudham S., Caillon S. & Renard D. (2022). Agrobiodiversity dynamics in a French wine growing region. OENO One. DOI:10.20870/oeno-one.2022.56.4.5557

 

29. Locqueville L., Labeyrie V., McKey D., Sanabria O.L. & Caillon S. (2022). Semi-domesticated crops have unique functional roles in agroecosystems: perennial beans (Phaseolus dumosus Macfad. and P. coccineus L.) and landscape ethnoecology in the Colombian Andes. Journal of Ethnoecology 42(2), 198-216. https://doi.org/10.2993/0278-0771-42.2.198

28. Pérez D., Duputié A., Verniére C., Szurek B. & Caillon S. (2022). Biocultural drivers responsible for the occurrence of a cassava bacterial pathogen in small-scale farms of Colombian Caribbean. Frontiers in Ecology and Evolution, section Conservation and Restoration Ecology. https://doi.org/10.3389/fevo.2022.841915

27. Betley E. C., Sigouin A., Pascua P., Cheng S. H., MacDonald K. I., Arengo F., Aumeeruddy-Thomas Y., Caillon S., Isaac M. E., Jupiter S. D., Mawyer A., Mejia M., Moore A. C., Renard D., Sébastien L., Gazit N., & Sterling E. J. (2021). Assessing human well-being constructs with environmental and equity aspects: A review of the landscape. People and Nature, 00: 18. https://doi.org/10.1002/pan3.10293

26. Labeyrie V., Renard D., Aumeeruddy-Thomas Y., Benyei P., Caillon S., Calvet-Mir L., Carrière S., Demongeot M., Descamps E., Braga Junqueira A., Li X., Locqueville J., Mattalia G., Miñarro S., Morel A., Porcuna-Ferrer A., Schlingmann A., Vieira de Cunha Ávila J., Reyes-García V. (2021). The role of crop diversity in climate change adaptation: insights from local observations to inform decision making in agriculture. Current Opinion in Environmental Sustainability. https://doi.org/10.1016/j.cosust.2021.01.006

25. Labeyrie V., Antona M., Baudry J., Bazile D., Bodin O., Caillon S., Leclerc C., Le Page C., Louafi S., Mariel J., Massol F., Thomas M. (2021). Networking agrobiodiversity management to foster biodiversity-based agriculture. A review. Agronomy for Sustainable Development 41(4), https://doi.org/10.1007/s13593-020-00662-z.

24. Sterling E.J., Pascua P., Sigouin A., Gazit N., Mandle L., Aini J., Albert S., Caillon S., Caselle J., Claudet J., Dacks R., Darling E., Filardi C., Jupiter S., Mawyer A., Mejia M., Morishige K., Nainoca W., Parks J., Tanguay J., Ticktin T., Vave R., Wase V., Wongbusarakum S., McCarter J. (2020). Creating a space for place and multi-dimensional well-being: lessons learned from localizing the SDGs. Sustainability Science 15: 1129-1147, https://doi.org/10.1007/s11625-020-00822-w. We obtain the "honorable mention award", meaning we were one of the top three papers (of 107) in 2020.

23. Comptour M., Cosiaux A., Coomes O.T., Bader J.-C., Malaterre P.-O., Yoka J., Caillon S.* McKey D.* (2019). Agricultural innovation and environmental change on the floodplains of the Congo River. The Geographical Journal. *These two authors contributed equally to this study.

22. Dacks R., Ticktin T., Mawyer A., Caillon S., Claudet J., Fabre P., Jupiter S., McCarter J., Mejia M., Pascua P., Sterling E., Wongbusarakum S. (2019). Developing biocultural indicators for resource management. Conservation Science and Practice.

21. Comptour M., Caillon S., Rodrigues L., McKey D. (2018). Wetland raised-field agriculture and its contribution to sustainability: ethnoecology of a present-day african system and questions about pre-columbian systems in the American Tropics. Sustainability 10(9): 3120.

20. Caillon S., Cullman G., Verschuuren B., Sterling E. (2017). Biocultural approaches to designing indicators: moving beyond the dichotomy between humans and non-humans. Ecology and Society 22(4): art. 27.

19. Sterling E. J., Filardi C., Newell J., Albert S., Alvira D., Bergamini N., Betley E., Blair M., Boseto D., Burrows K., Bynum N., Caillon S., Caselle J.E., Claudet J., Cullman G., Dacks R., Eyzaguirre P. B., Gazit N., Gray S., Herrera J., Kenilorea P., Kinney K., Kurashima N., Macey S., Mauli S., McCarter J., McMillen H., Pascua P., Pikacha P., Porzecanski A.L., de Robert P., Salpeteur M., Sigouin A., Sirikolo M., Stege M.H., Stege K., Ticktin T., Toomey A., Vave R., Wali A., West P., Winter K.B., Jupiter S. (2017). Biocultural approaches to well-being and sustainability indicators across scales. Nature: Ecology and Evolution, October 23rd. http://doi:10.1038/s41559-017-0349-6.

18. Sterling, E., Ticktin T., Morgan K., Cullman G., Alvira D., Andrade P., Bergamini N., Betley E., Burrows K., Caillon S., Claudet J., Dacks R., Eyzaguirre P., Filardi C., Gazit N., Giardina C., Jupiter S., Kinney K., McCarter J., Mejia M., Morishige K., Newell J., Noori L., Parks J., Pascua P., Ravikumar A., Tanguay J., Sigouin A., Stege T., Stege M., Wali A. (accepted). Culturally grounded indicators of resilience in social-ecological systems. Environment and Society: Advances in Research 8: 63–95.

17. Comptour M., Caillon S., McKey D. (2016). Pond fishing in the Congolese cuvette: a story of fishermen, animals and water spirits. Revue d’ethnoécologie 10.

16. Thomas M., Caillon S. (2016). Effects of social status of farmers and biocultural value of plants on seed circulation networks in Vanuatu. Ecology and Society 21: art13

15. Thomas M., Verzelen N., Barbillon P., Coomes O.T., Caillon S., McKey D., Elias M., Garine E., Raimond C., Dounias E., Jarvis D., Wencélius J., Leclerc C., Labeyrie V., Cuong P.H., Hue N.T.N., Sthapit B., Rana R.B., Barnaud A., Violon C., Reyes L.M.A., Moreno L.L., De Santis P., Massol F. (2015). Chapter Six - A network-based method to detect patterns of local crop biodiversity: validation at the species and infra-species levels. In: Guy, W., David, A.B. (Eds.), Advances in Ecological Research. Academic Press, 53: 259-320.

14. Coomes O., McGuire S., Garine E., Caillon S., McKey D., Demeulenaere E., Jarvis D., Aistara G., Barnaud A., Clouvel P., Emperaire L., Louafi S., Martin P., Massol F., Pautasso M.,  Violon C., Wencélius J. (2015). Farmer seed networks make a limited contribution to agriculture? Four common misconceptions. Food policy 56: 41-50.

13. Leopold M., Beckensteiner J., Kalatavara, Caillon S. (2013). Community-based management of coastal fisheries in Vanuatu: what works? Marine Policy 42: 167-176.

12. Pautasso M., Aistara G., Barnaud A., Caillon S., Clouvel P., Coomes, Delêtre M., Demeulenaere E., De Santis P., Döring, Eloy L., Emperaire L., Garine E., Goldringer I., Jarvis D., Joly H.I., Leclerc C., Louafi S., Martin P., Massol F., McGuire S., McKey D., Padoch C., Soler C., Thomas M., Tramontini S. (2013). Seed exchange networks for agrobiodiversity conservation. A review. Agronomy for Sustainable Development, 33(1): 151-175.

11. Caillon S., Coomes O.T. (2012). Agriculture traditionnelle et fleurs coupées: un mariage réussi en Amazonie. Journal des anthropologues, 128-129: 85-114.

10. Caillon S. (2011). Ethnobotanique du cocotier (Cocos nucifera L.) sur l’île de Vanua Lava (Vanuatu), Journal de la Société des Océanistes 133: 333-352.

9. Le Tourneau F.-M., Caillon S., Eloy L., Greissing A., Kohlers F., Marchand G., Nasuti S. (2008). "Géographie et anthropologie. Deux regards complémentaires pour l’étude des territoires des populations traditionnelles d’Amazonie brésilienne" EchoGéo 7 (Sur le Métier – Hommage à Claude Lévi-Strauss).

8. Caillon S., Degeorges P. J. (2007). Biodiversity: negotiating the border between nature and culture. Biodiversity and Conservation, 16(10): 2919-2931.

7. Caillon S. (2007). Arbre d'antan, arbre « des Blancs ». Evolution de la valeur sociale des cocotiers et de leur espace à Vanua Lava (Vanuatu). Géographie et Culture « Médiance et Géographicité », 63: 87-104.

6. Caillon S., Quero-García J., Lescure J.-P., Lebot V. (2006). Nature of taro (Colocasia esculenta (L.) Schott) genetic diversity prevalent in a Pacific Ocean island, Vanua Lava, Vanuatu. Genetic Resources and Crop Evolution 53(6): 1273-1289.

5. Caillon S., Lanouguère-Bruneau V. (2005). Gestion de l'agrobiodiversité dans un village de Vanua Lava (Vanuatu): stratégies de sélection et enjeux sociaux. Journal de la Société des Océanistes, 120-121(1): 129-148.

4. Caillon S., Degeorges P. (2005). Biodiversités, quand les frontières entre culture et nature s’effacent…. Ecologie & Politique, 30: 85-95.

3. Caillon S. (2005). Les taros du Vanuatu: Que conserver et comment? Nature Sciences et Sociétés, 13(3): 306-310.

2. Caillon S., Quero-García J., Guarino L. (2004). Taros in Vanuatu: toward a dynamic conservation strategy. Low External Input and Sustainable Agriculture, 20(1): 18-20.

1. Labouisse J.-P., Caillon S. (2001). Une approche de la conservation in situ par l'étude d'un système semencier informel : cas du cocotier au Vanuatu (Pacifique Sud). Oléagineux Corps gras Lipides, 8(5): 534-539.


Book chapters

14. Caillon S. (2024). Ethnobiology and transformative change. Chapter in : Transformative Change Assessment of the Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES)

13. Caillon S., Castagneyrol B., Julliard R. (2023). Co-construction des savoirs. In Blanc S. & Euzen A. (eds.), Prospectives CNRS Ecologie & Environnement 2023 : 233-241.

12. Roy M. & Caillon S. (2021). Rendre visible le sensible par un engagement artistique et scientifique. Portrait de la flore des vignes dans le cadre d’une co-construction lente avec les vigneron.nes de Gaillac. In Foyer J., Chone A. & Boisvert V. (eds.), Scientificité et Spiritualité dans les agricultures alternatives. Presses Universitaires Grenoble Alpes, Grenoble.

11. Labeyrie V., Caillon S., Salpeteur M., Thomas M. (2019). Network analysis: linking social and ecological dynamics. In Waldeck R. (ed.), Methods and interdisciplinarity, Iste Ltd. & Wiley, Londres : 69-97.

10. Labeyrie V., Caillon S., Salpeteur M., Thomas M. (2019). Etudes des interactions entre les sociétés et l’environnement : l’analyse des réseaux comme méthode pour faire le lien entre sciences biologiques et sociales. In Waldeck R. (ed.), Méthodes et interdisciplinarité, Iste Ltd. & Wiley, Londres : 73-94.

9. Caillon S., Eloy L., Le Tourneau F-M. (2017). Chapitre IV. Elevage et espace agricole. In Le Tourneau F-M. (ed.), Amazonie brésilienne. Usages et représentations du territoire. Editions de l’IHEAL, coll. « Travaux et mémoires », Paris : 133-160.

8. Caillon S., Muller S. (2015). Géographie et savoirs locaux : pour une conservation dynamique de l’agrobiodiversité au Vanuatu, in Mathevet R. & Godet L. (eds.) Pour une géographie de la conservation. Réflexions stratégiques et prospectives. L’Harmattan, Paris. 400p : 209-227.

7. Caillon, S. 2015. Exemple 5.2 Diversité bioculturelle des systèmes horticoles au Vanuatu. In In Ronce O. & Pelegrin F., Réponses et adaptations aux changements globaux : quels enjeux pour la recherche sur la biodiversité ? Prospective de recherche. Série FRB, Réflexions stratégiques et prospectives, Paris : 38-39.

6. Caillon S., Claudet J. (2014). Quand la nature nous rend service in Forget P.M., Hossaert-McKey M. & Poncy O. (eds.) L'Ecologie Tropicale, CNRS - Cherche-Midi: 144-163.

5. Eloy L., Le Tourneau F.-M., Nasuti S., Caillon S., Kohler F., Marchand G., Greissing A. (2013). Collectif ou individuel ? Territoire & patrimoine chez les quilombolas d’Amazonie orientale. In D. Juhé-Beaulaton, M.-C. Cormier-Salem, P. de Robert. & B. Roussel (éds.), Effervescence patrimoniale au Sud. Entre nature & société. Editions de l’IRD, coll. Latitudes 23, Marseille: 199-225.

4. Garine E., Luxereau A., Wencelius J., Violon C., Robert T.,  Barnaud A., Caillon S., Raimond C. (2013). De qui les variétés traditionnelles de plantes cultivées pourraient-elles être le patrimoine ? Réflexions depuis le Bassin du Lac Tchad. In D. Juhé-Beaulaton, M.-C. Cormier-Salem, P. de Robert. & B. Roussel (éds.), Effervescence patrimoniale au Sud. Entre nature et société. Editions de l’IRD, coll. Latitudes 23, Marseille: 379-410.

3. Caillon S. (2012). Produce to exchange. The taro water-gardens on Vanua Lava (Vanuatu), a social and sustainable place, in Matthew Spriggs, David Addisson & Peter J. Matthews (eds.) Irrigated taro (Colocasia esculenta) in the Indo-Pacific. Biological, social and historical perspectives. Senri Ethnological Series 78, National Museum of Ethnology, Osaka, Japon.: 189-208.

2. Caillon S. Participation (2 photos and their legend) to the book Hommes et natures, People and natures (2012), edited by Motte-Florac E., Aumeeruddy-Thomas Y., Dounias E., Seres humanos y naturalezas. IRD, Marseille, 175 p.

1. Kohler F., Eloy L., Le Tourneau F.-M., Couly C., Nasuti S., Serges D., Caillon S., Marchand G. Greissing A. (2011). Globalization in the Amazon Region: conflicting answers from « Quilombo » communities. In P. Pachura (ed.) New Knowledge in a New Era of Globalization, Rijeka, Croatia, Intech Open Access, chap. 14, pp. 269-284.


Booklets

3. Caillon S. (2004). Kokonas mo taros blong Vanuatu: nem mo storian. IRD, Orléans, 70p.

2. Caillon S., Malau E.F. (2002). Coconuts and taro from the West Coast of Vanua Lava (Vanuatu): an ethno-agronomic inventory. IRD, Orléans, 30p.

1. Caillon S., Malau E.F. (2002). Kokonas mo taros blong weskos Vanua Lava : wan katalog. IRD, Orléans, 49p.

 

Posters

4. Pérez D., Caillon S., Duputié A., López C., Vernière C., Szurek B. (2019). Sociocultural factors involved in the epidemiology of cassava bacterial blight in the Colombian Caribbean – Poster. Third Jack R. Harlan International Symposium, SupAgro, Montpellier, 3-7 June.

3. Caillon S. (2010). Biennial rotations: Why do Mafa farmers abandon such an efficient agricultural system? (Mandara Mountains, North Cameroon). The 12th International Congress of the Society of Ethnobiology, Tofino, British Columbia, Canada, 9-14 May (poster).

2. Caillon S., Lebrun P., Berger A., Baudouin L., Labouisse J.-P., Bonnot F., Rouzière A. & Lescure J.-P. (2006). Mesures croisées de la diversité variétale. Cas des cocotiers du Vanuatu. Bureau des Ressources Génétiques. La Rochelle, 2-4 October (poster).

1. Caillon S., Quero-García J. and Lebot V.(2003) Taro (Colocasia esculenta) diversity in a village of Vanuatu: a multidisciplinary approach.Third Taro Symposium. Nadi, Fidji, 22-24 mai (poster)


Dissertations

3. Caillon, S. (2005). Pour une conservation dynamique de l’agrobiodiversité: gestion locale de la diversité variétale d’un arbre « des Blancs » (cocotier, Cocos nucifera L.) et d’une plante « des ancêtres » (taro, Colocasia esculenta (L.) Schott) au Vanuatu. PhD of Geography–Management–Environment. Orléans, Université d'Orléans, Orléans: 419p. (+272p. annex).

2. Caillon S. (2000). Stratégies d'échange et diversité variétale du manioc: leurs interactions chez trois ethnies équatoriennes. DEA Environment, Time, Space and Societies, Université d'Orléans, Orléans: 119p.

1. Caillon S. (1999). Agriculture traditionnelle et fleurs ornementales un mariage réussi en Amazonie. Engineer school in Agronomy, ENSAT, Toulouse: 56p.