Role of history and environment on phenotypic and genotypic convergence in yeast

Delphine Sicard

UMR Sciences pour l’oenologie, INRA Montpellier, France

le 22 mai

Different organisms have independently and recurrently evolved similar phenotypic traits at different points throughout history. This phenotypic convergence may be caused by genotypic convergence and constrained by historical contingency. We investigate how convergence may be driven by selection in a particular environment and constrained by history using Saccharomyces cerevisiae as a model system. We used two approaches, i) the analysis of life-history traits variation in strains coming from different environments ii) experimental evolution of genetically distant strains in four environments. We found that yeast population converged towards different life-history strategy depending on the environment. Phenotypic convergence can be partly explained by genotypic convergence. The evolution of most traits, as well as the occurrence of some mutations, are significantly influenced by the ancestor. However, this effect cannot be easily predicted from ancestors’ phylogeny or past-selection. All together, our data demonstrate that phenotypic and its underlying genotypic convergence depends on a complex interplay between the evolutionary environment, pleiotropy and the evolutionary history of the population but are not straightforwardly predicable.

Recent publications:

Spor A., Kvitek D.J., Nidelet T., Martin J., Legrand J. Dillmann C., Bourgais A., de Vienne D., Sherlock G. & Sicard D. 2014. Phenotypic and genotypic convergences are influenced by historical contingency and environment in yeast. Evolution, 68, 772-790

Blein-Nicolas M, Albertin W, Valot B, Marullo P, Sicard D, Giraud C, Huet S, Bourgais A, Dillmann C, de Vienne D, Zivy M. 2013. Yeast Proteome Variations Reveal Different Adaptive Responses to Grape Must Fermentation. Molecular Biology and Evolution, doi: 10.1093/molbev/mst050

Albertin W., Marullo P., Aigle M., Dillmann C., de Vienne D. Bely M. and Sicard D. 2011. Population size drives the industrial yeast alcoholic fermentation and is under genetic control, Applied and Environmental Microbiology, 77(8):2772-84

Contact à Montpellier Renaud VitalisCette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Séminaire "Modèles en Écologie et Évolution”

Nous avons le plaisir de vous inviter à la sixième édition du séminaire pour doctorants “Modèles en Écologie et Évolution”.

Cette année, le séminaire aura lieu à Montpellier le mardi 2 juin et le mercredi 3 juin 2015.

Ce séminaire est organisé par des doctorants et se destine aux étudiants (masters, doctorants, post-doctorants) intéressés par les approches théoriques en écologie et évolution. Il a trois objectifs principaux :
-donner un point de vue actuel sur la modélisation en écologie évolutive : quels outils pour quelles questions ?
-créer un espace d’échange entre différentes approches méthodologiques pour en dégager les similarités et les complémentarités.
-discuter de l’intérêt des produits de la modélisation pour les chercheurs en écologie évolutive comme pour le grand public.

Le format du séminaire est conçu pour favoriser autant que possible les échanges et consiste en une série de présentations orales de chercheurs invités et d’étudiants.

L’inscription est gratuite et les déjeuners seront pris en charge. Nous encourageons vivement les participants à s’inscrire rapidement et à proposer des interventions orales (15 minutes + 10 minutes de questions).
La date limite d’inscription est fixée au lundi 11 mai 2015.

Cette année les chercheurs invités sont :

Sophie Bertrand
Nicolas Bez
Hendrik Davi
Florence Débarre
Benjamin Roche
Elisa Thébault